lauantai 7. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 7.12. Lahjaideat hukassa? Tee itse! 2/3

Itsetehdyn lahjan ei tarvitse aina olla kädentöitä vaan myös keittiössä tehtyjä. Olen tykästynyt kovasti Valion resepteihin ja etsin sieltä aina kaikkea leivottavaa. Tässä muutama Valio.fi sivuilta löytämäni resepti, mitkä varmasti toimivat joululahjoina!

ITSETEHTY TOFFEE
kuva otettu Valion sivuilta

2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
½ dl siirappia
25 g voita 

Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen 15-25 min (HUOM! Keittoaika vaihtelee kiehumisen voimakkuudesta ja keittoastian halkaisijan suuruudesta riippuen! Kannattaa antaa kiehua kauan, sillä minun seoksestani tuli enemmän kinuskin tapaista, kun en antanut kiehua tarpeeksi). Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan.

Kun toffee alkaa saostua, ota seosta ½tl lusikkaan ja tipauta seosta kylmään veteen. Anna jäähtyä hetken. Mikäli seos jähmettyy vedessä niin, että voit muotoilla sen palloksi, on toffeeseos valmista.

Kaada seos pieneen vuokaan, jossa on leivinpaperi. Anna kovettua. Leikkaa paloiksi. Kostuta veitsi veteen ennen leikkuuta, sillä veitsi voi jäädä kiinni toffeeseen. Toffee leikkautuu parhaiten, kun se on täysin jäähtynyttä.

Pakkaa palat sellofaaniin (tai paistopusseista leikattuihin paloihin), sulje päät narulla tai nauhalla. Makeiset säilyvät 1 - 2 viikkoa.


ROCKY ROAD

kuva otettu Valion sivuilta
200 g tummaa suklaata
½ dl rusinoita
1 dl pähkinöitä (esim. saksan-, pekaani-, pistaasipähkinöitä)
100 g vaahtokarkkia
tilkka kermaa tai maitoa

Paloittele suklaa ja lisää tilkka kermaa tai maitoa seokseen. Sulata se mikroaaltouunissa niin että sekoittelet seosta pienin väliajoin.

Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä ja pilko myös vaahtokarkit pieniksi paloiksi (HUOM! Vaahtokarkit kannattaa pilkkoa todella pieniksi, sillä isoina paloina ne maistuvat ihan purkalta seoksessa).

Sekoita kaikki ainekset yhteen. Levitä seos leivinpaperin päälle vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja tarjoile.

Alunperin ohjeessa oli 1 dl kuohukermaa, mikä piti lisätä suklaaseen. Minun seokseni ei koskaan jähmettynyt vaan jäi liian kosteaksi. Tästä syystä en laittaisi niin paljon kermaa seokseen. 


Löytyykö teidän keittokirjoista kivoja reseptejä joululahjaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti