keskiviikko 18. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 18.12. Lahjojen ja muistamisien antaminen Japanissa


Lahjojen antamisella Japanissa on pitkät perinteet, eikä aina kyse ole lahjojen antamisesta sosiaalisissa tilanteissaan vaan se on myös eräänlainen velvoite. Tärkeintä on kuitenkin lahjan antaminen, eikä lahja itse, minkä vuoksi lahjan rahallisella arvolla ei ole niin suurta merkitystä kuin esimerkiksi paketoinnilla ja lahjan ajatuksella.

Japanissa lahjoja annetaan erityisesti vuosipäivinä, hääpäivinä, vauvan syntymisen johdosta, valmistumisen yhteydessä ja uuden naapurin tervetuloa-toivotuksena. Perinteisesti lahjoja ei ole jaettu suomalaisille tyypillisesti syntymäpäivinä tai jouluna, joskin se on yleistymässä. Myös tuliaisten tuominen niin lähipiirille kuin työyhteisölle on hyvin tavallista.

Lahjojen antamiseen liittyy olennaisesti myös kiitollisuus lahjasta ja niin sanotusti vastalahjan antaminen. Yleensä vastalahjan rahallinen arvo on noin puolet alkuperäisen lahjan arvosta.

Työelämässä lahjojen antamisesta on tullut eräänlaista kilpailua, ainakin työpaikkojen kesken, missä kilpaillaan lahjan omaperäisyydestä ja ajattelevaisuudesta. Työpaikat voivat käyttää vuodessa suuria summia asiakkaiden lahjoihin. 

Hääparille tyypillinen lahja on raha, sillä odotetaan, että kuherruskuukaudelta ja lomamatkalta palattaessa pari tuo vastalahjana tuliaisia matkalta. Raha annetaan aina kirjekuoressa. Vauvan syntymän johdosta annettavat lahjat annetaan perinteisesti vauvan vanhemmille. Muuten lapsille yleensä annetaan lahjaksi elektroniikkaa. Sairaille ihmisille taas viedään perinteisesti kukkia, joskin kukillakin on oma merkityksensä, mistä pitää ottaa selvää ennen lahjan viemistä. Tammikuun toisena maanantaina on Täysikään tulemisen päivä, mikä on vapaapäivä, ja silloin juhlitaan nuoria, jotka ovat täyttäneet 20-vuotta. Ystävänpäivänä naiset antavat perinteisesti suklaata miehelle, josta on kiinnostunut. Nykyään suklaalla on myös monta eri merkitystä ja voi ostaa myös itselleen suklaata ystävänpäivänä. 14.3. sen sijaan on Valkoinen päivä, jolloin miehet, jotka saivat ystävänpäivänä naiselta suklaata, antavat takaisin suklaata lahjaksi.

Japanissa vietetään vuoden aikana kaksi merkittävää päivää, jolloin lahjoja jaetaan. Keskellä vuotta vietettävän Ochugenin aikaan annetaan lahjoja niille, joilta on kuollut lähimmäinen alkuvuoden aikana. Se on sijoitettu kaksi viikkoa ennen Obonia, mikä on japanilainen vapaapäivä kuolleiden kunnioittamiseksi. Nykyään Ochugenin aikaan annettavien lahjojen merkitys on muuttunut ja lahjoja annetaan arvostuksen eleenä lähimmäisille ihmisille. 20.12. vietettävän Oseibon perinteet muistuttavat suomalaista perinnettä viedä haudoille kukkia. Nykyään Oseibonin aikaan annetaan lahjoja ihmisille, joille on jotenkin velkaa. Lahjan rahallinen arvo on tärkeää, sillä se määrittää suhteen arvoa. Ochugenin ja Oseibon aikaan annettavat lahjat vaihtelevat ruoasta alkoholijuomiin, riippuen kauppojen valikoimasta. Lahjojen vastaanottajat yleensä kiittävät lahjasta puhelinsoitolla tai kirjeellä.

Yleisesti ottaen lahjoja arvostetaan kovasti. Lahjat annetaan ja vastaanotetaan molemmilla käsillä. Tärkeää on myös ensin kieltäytyä lahjasta ainakin kerran, minkä jälkeen lahjasta tulee kiittää kovasti. Lahja on myös hyvä avata vasta, kun on yksin. Parillinen määrä lahjoja koetaan onnekkaana, samoin numerot kahdeksan ja kolme ovat onnen numeroita (kahdeksan merkitsee vaurautta ja menestystä, kolme kuvaa syntymää). Perinteisesti lahjoja tuodaan tuliaisena tai mikä kuvaa esimerkiksi omaa kotikaupunkia tai –maata.

Japanissa annetaan tosiaan paljon makeisia lahjoiksi. Itsetehtyjä arvostetaan. Yummly.com on sivusto, mistä löytyy paljon japanilaisten jälkiruokien reseptejä, sieltä leipomaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti